Monday 20 December 2010

Castells fora de Catalunya!

Encara no podem parlat d’internacionalització, però a llocs força allunyats del nostre país, hi ha colles castelleres formades per persones autòctones.
Parlaré de dues experiències diferents i llunyanes entre sí, que s’han interessat pels castells i s’han posat en contacte amb colles catalanes per demanar-los ajuda tant a nivell tècnic com pràctic.
És el cas de Xile on els castells serveixen per transmetre valors de treball en equip i solidaritat a llocs on hi ha molta delinqüència. Van ser els Castellers de Vilafranca els que van anar-hi l’any passat per assessorar-los i ara mateix es coneixen 4  diferents colles en aquest país, la més important la del municipi de Lo Prado, i actualment n’hi ha una altre en formació.


A un altre continent, a Àsia, és a la ciutat xinesa de Hangzhou, propera a Xangai on la Colla Vella de Valls va descarregar el 3d9, on un propietari d’una fàbrica ha format una colla castellera entre els seus empleats inicialment i després s’ha extès, per tal de fomentar el treball en equip entre ells.
Aquest home havia conegut els castells gràcies a haver viscut a Tarragona i és per aquest motiu que ha convidat en algunes ocasions a la Colla Vella, per tal de que aquests ensenyin la tècnica castellera a la Xina.



   Castellers del món




  •  Per conèixer més feu clic AQUÍ
Concurs de Castells de Tarragona

Aquest concurs, és una celebració bianual, que té lloc el 3 d’octubre a la Tarraco Arena Plaça.
En ell hi competeixen les colles que tenen el millor ranking, aquest comptabilitza les tres millors construccions de les cinc millors diades de cada colla, d'acord amb la taula de puntuacions del Concurs de Castells.

 

Normalment, en aquesta actuació, hi participen les 18 millors colles classificades en el ranking casteller, i aquestes estan distribuïdes en 3 grups; el primer, A, on hi ha les 4 colles amb més puntuació, el B, on hi ha les 8 següents, i finalment, el grup C on trobem les 6 colles restants.

A causa del gran nombre de colles que hi participen, és necessària una extrema organització, per aquest motiu consta de 5 rondes i com a diferència d’altres actuacions, no hi ha dret a repetició de castells. A més a més també hi ha altres divisions a l’hora de mostrar les millors construccions.

Cal remarcar també que hi ha un Jurat que determina quina és la puntuació per a cada Castell, i finalment es crea així un ranking on figura la millor colla castellera fins al moment.


En el cas d’aquest any 2010, les colles que van participar-hi van ser 14 i van estar dividides en els següents grups:

Grup A
Castellers de Vilafranca
Colla Vella dels Xiquets de Valls
Colla Jove Xiquets de Tarragona
Capgrossos de Mataró


Grup B
Colla Joves Xiquets de Valls
Castellers de Sants
Castellers de Lleida
Xiquets de Tarragona 

Grup C
Castellers de Barcelona
Castellers de la Vila de Gràcia
Xicots de Vilafranca
Nens del Vendrell
Xiquets del Serrallo
Castellers de Sant Pere i Sant Pau 



Cal remarcar que els Minyons de Terrassa, tot i estar en la segona posició del ranking, no van voler participar al concurs, com cada any des de que es puntuen els castells. 

  

Sunday 19 December 2010

 Diada de Sant Fèlix 2010

Com cada any, el 30 d’agost, per la Festa Major de Vilafranca del Penedès, Sant Fèlix, les quatre colles més importants del món catellers, es troben per fer les millors castells possibles.  Aquesta actuació es celebra cada any, i sempre comença a les dotze del migdia.  
Les colles que hi participen són: Castellers de Vilafranca, Minyons de Terrassa, Colla Joves dels Xiquets de Valls i la Colla Vella dels Xiquets de Valls. I a més a més, per animar aquesta festa Major, també hi ha diferents balls i algunes actuacions dels Falcons de Vilafranca, aquest en lloc de fer castells, fan diverses construccions humanes acrobàtiques de dificultat variada.

Les quatre colles entren a Plaça amb un pilar de 4 caminat i comença l’actuació.
Aquest any passat, els catelles de Vilafranca, van oferir-nos  el 4d9 amb folre i pilar, tot i que a l’hora de descarregar-lo es van veure ambalgun problema, el Castell es va poder descarregar i en el momento en que el pilar es va quedar sol, va quedar demostrat el gran nivell d’aquesta colla.

A continuació va actuar la Colla Vella dels Xiquets de Vilafranca amb un 3d9 amb folre que just quan van començar a sonar les gralles, hi va haver un moviment al folre que va provocar que les mides canviessin, però tot i així el Castell va continuar tirant amunt fins que quan ja hi havia la canalla pujant, es va haver de desmontar perquè perillava l’estabilitat de l’estructura.

Arriba el torn de la Joves de Valls, que amb un 5d8, Castell que tenen molt per mà, el van carregar i descarregar amb molta facilitat.

El 2d9 amb folre i manilles dels Minyons de Terrassa, que era un Castell que ja havien descarregat per la seva festa Major, però va caure.

D’aquesta manera actuen,les diferents colles i hi ha tres rondes de castells.                 
A la segona ronda, Vilafranca va fer un 5d9 amb folre,  la Vella, un 4d8 amb el pilar, la Joves un 4d9 amb folre i Minyons un 4d9 amb folre molt ben equilibrat.

Finalment, a la tercera ronda: Vilafranca 2d9amb folre i manilles només carregat, la Vella 4d9 amb folre, en el qual han caigut, la Joves 3d9 amb folre només carregat i Minyons amb un 5d9 amb folre.
Per últim hi ha una ronda de pilars on cada colla exposa els millors, normalment es tracta de construccions de 6, 7 o 8.