Friday 17 December 2010

Montem una pinya !

Primer de tot, cal tenir clar que, la pinya és l'estructura encarregada de sostenir el castell.

Cada persona de la colla té una posició assignada segons la seva aparença física, la seva alçada, pes i edat. En el moment d'arribar a plaça, cadascú coneix la seva posició en un determinat castell, ja que les estructures han estat molt treballades, durant la temporada als assajos.
 

Tal i com veiem a la fotografia, el primer en entrar a formar la pinya és el baix, sobre el qual s'alçarà tota el tronc. Les crosses són les encarregades de col·locar-se sota els seus braços i ajudar-lo a aguantar el pes, aquesta posició acostuma a ser ocupada per noies. El contrafort, tal i com veiem, és una persona que es col·loca darrere el baix, de cara a la seva esquena i que s'encarrega d'agafar la faixa de les crosses perquè aquestes i el baix  no es moguin de la seva posició.

De cara al baix, trobem a l'agulla, que és l'encarregada d'evitar que el segon es desplaci cap endavant, és a dir, que la primera persona que formarà el tronc, stigui en el lloc correcte durant tot el desenvolupament del castell.

Al voltant de tota aquesta estructura, trobem les primeres mans i les davanteres que ajudaran igual que l'agulla a que el castell no es mogui de la seva col·locació inicial, intentaran parar els tremolors que el tronc transmet cap a baix i d'aquesta manera alleugeriran la tasca del baix. Els laterals, per la seva banda subjectaran als segons de manera lateral, tant interior com exteriorment.
Com podem apreciar, quedarà formada una estructura en forma de creu, que seran les diagonals i els taps els que col·locant-se a l'espai que queda amb les mans amunt si l'alçada els ho permet, o amb les mans cap avall en cas contrari, elsque s'encarregaran de que no es moguin lateralment.

Tota la pinya ha de fer una força constant cap amunt per ajudar al tronc i donar-los seguretat.




2 comments:

  1. Alba!
    a totes les pinyes la gent coneix les seves posicions? Llavors, ho feu molt ràpit no?

    ReplyDelete
  2. Hola Laura !
    en teoria sí que ho hauríem de fer molt depressa, però, també cal tenir en compte que és necessària la concentració i comoditat de tots els components tant de la pinya, com del tronc.
    Es per aquests motius que a vegades es triga més a montar l'estructura.

    ReplyDelete