Què són?
Fa al voltant de dos-cents anys que es fan castells a Catalunya, però no és la seva antiguitat allò que dóna valor a aquesta expressió cultural catalana, sinó que és la seva vigència com a manifestació viva que els dóna aquest atractiu.
Les colles estan formades per un col·lectiu format per persones de qualsevol condició social, ideologia, edat, gènere, característiques físiques o procedència, però que es mouen per un objectiu comú, entre la festa, el ball i l’esport. És això el que dóna a les colles castelleres unes característiques úniques dins de Catalunya.
Actualment, el tema dels castellers ha estat més tractat que en anys anteriors pel fet de que el 16 de novembre, van ser declarats per la UNESCO Patrimoni immaterial de la humanitat.
Aquesta decisió es va prendre a Nairobi on juntament amb els castells, també competien tres candidatures espanyoles més: el flamenc, els patis de Còrdova i el Cant de la Sibil·la mallorquí.
Hi ha 179 bens immaterials de la Humanitat, dels quals fins al moment n’hi ha quatre d’espanyols: la Patum de Berga, el misteri d’Elx, el tribunal de les aigües de valència, i el “silbo” de l’illa de la Gomera.
Com es fan?
Primer de tot hem de tenir clara una estructura de les persones que formaran el tronc, i que per tant, hauran d’assajar durant la temporada, amb molta concentració i equilibri.
Cal tenir en compte que és tant important la gent que forma el tronc, com tots aquells que formen la pinya, ja que és l’encarregada de sostenir tota l’estructura.
Cadascú té el seu lloc idoni en un castell.
Les persones del tronc a part de la tècnica, han de tenir molta confiança amb els seus companys, ja que es tracta d’un treball en equip.
Els nens que pugen al que anomenem pom de dalt, són la canalla. Les seves posicions són anomenades: dosos, aixecador i enxaneta.
Tots els castellers porten una indumentària característica: porten una faixa per protegir l’esquena, un mocador que acostuma a anar al cap o als canells, pantalons blancs i la camisa del color específic de cada colla.
2d8 de Vilafranca
Tengo muchas ganas de verlo en directo!!
ReplyDeleteBuenos dias!
ReplyDeleteNunca he visto un casteller en directo, pero si en televisión.
Es una tarea dificil de realizar y que necesita práctica, equilibrio y dedicación, como bien has comentado.
Lo que es sorprendente es como la base puede aguantar el peso de todos los que suben.
Y tengo una pregunta:
¿Cuántos grupos pueden participar en un concurso de castellers?
Y, ¿Cuál es el premio que se recibe por ganar?
Muchas gracias!
HOLA !
ReplyDeleteQuiero decirte que los castells vistos en directo són mucho más espectaculares que en televisióm.
Te recomiendo que los veas en persona !!
Hay un ranking con puntos i eso es lo que ganan las diferentes collas, pero más que nada se hace por divensión y para ganar prestigio y ser conocidos.
En el concurso, este año participaron 14 collas.
Además de este concurso, en las fiestas mayores de cada ciudad se hace una actuación formada por 3 o 4 collas diferentes.
Hola Alba!!
ReplyDeleteTens raó quan era petita vaig anar a veure castelles i em vaig quedar molt sorpresa, perquè deu ser molt dificil aguantar l'equilibri.
Heu de practicar durant moltes hores?
Salutacions.
Laura, la veritat és que sí que dediquem força hores a assajar, ja que sinó , no seria possible dfer totes aquestes construccions.
ReplyDeleteel més important és tenir molta confiança amb els companys i està clar que també és molt important el temps dedicat.