Wednesday, 29 December 2010

MORE THAN DOING HUMAN TOWERS

Doing Castells, which means Castle in English, is more than building human towers. 



Colles Castellers or teams, organize some activities to make closer the relationship of the members from la Colla.

One example of this is the Torneig de Futbol, which is an activity where all Colles are invited to play football together.
This year, it's celebrated on the 26th and the 27th February in Granollers, and it has a maximum of 32 teams, one per Colla.



Each member who will attend, has to pay 20€ and it will cover the dinner, the concert on Saturdays night, the place to sleep, the breakfast and the lunch of Sunday and it's included too a little present for each member.

As you can see, being in a Colla is having friends, and being in a little family, being confidence with them and respecting. I thing it's a good way to learn how to act in some diferent situations.



The members of the Colla do more activities like, going to Port aventura and going skying together.


Monday, 20 December 2010

Castells fora de Catalunya!

Encara no podem parlat d’internacionalització, però a llocs força allunyats del nostre país, hi ha colles castelleres formades per persones autòctones.
Parlaré de dues experiències diferents i llunyanes entre sí, que s’han interessat pels castells i s’han posat en contacte amb colles catalanes per demanar-los ajuda tant a nivell tècnic com pràctic.
És el cas de Xile on els castells serveixen per transmetre valors de treball en equip i solidaritat a llocs on hi ha molta delinqüència. Van ser els Castellers de Vilafranca els que van anar-hi l’any passat per assessorar-los i ara mateix es coneixen 4  diferents colles en aquest país, la més important la del municipi de Lo Prado, i actualment n’hi ha una altre en formació.


A un altre continent, a Àsia, és a la ciutat xinesa de Hangzhou, propera a Xangai on la Colla Vella de Valls va descarregar el 3d9, on un propietari d’una fàbrica ha format una colla castellera entre els seus empleats inicialment i després s’ha extès, per tal de fomentar el treball en equip entre ells.
Aquest home havia conegut els castells gràcies a haver viscut a Tarragona i és per aquest motiu que ha convidat en algunes ocasions a la Colla Vella, per tal de que aquests ensenyin la tècnica castellera a la Xina.



   Castellers del món




  •  Per conèixer més feu clic AQUÍ
Concurs de Castells de Tarragona

Aquest concurs, és una celebració bianual, que té lloc el 3 d’octubre a la Tarraco Arena Plaça.
En ell hi competeixen les colles que tenen el millor ranking, aquest comptabilitza les tres millors construccions de les cinc millors diades de cada colla, d'acord amb la taula de puntuacions del Concurs de Castells.

 

Normalment, en aquesta actuació, hi participen les 18 millors colles classificades en el ranking casteller, i aquestes estan distribuïdes en 3 grups; el primer, A, on hi ha les 4 colles amb més puntuació, el B, on hi ha les 8 següents, i finalment, el grup C on trobem les 6 colles restants.

A causa del gran nombre de colles que hi participen, és necessària una extrema organització, per aquest motiu consta de 5 rondes i com a diferència d’altres actuacions, no hi ha dret a repetició de castells. A més a més també hi ha altres divisions a l’hora de mostrar les millors construccions.

Cal remarcar també que hi ha un Jurat que determina quina és la puntuació per a cada Castell, i finalment es crea així un ranking on figura la millor colla castellera fins al moment.


En el cas d’aquest any 2010, les colles que van participar-hi van ser 14 i van estar dividides en els següents grups:

Grup A
Castellers de Vilafranca
Colla Vella dels Xiquets de Valls
Colla Jove Xiquets de Tarragona
Capgrossos de Mataró


Grup B
Colla Joves Xiquets de Valls
Castellers de Sants
Castellers de Lleida
Xiquets de Tarragona 

Grup C
Castellers de Barcelona
Castellers de la Vila de Gràcia
Xicots de Vilafranca
Nens del Vendrell
Xiquets del Serrallo
Castellers de Sant Pere i Sant Pau 



Cal remarcar que els Minyons de Terrassa, tot i estar en la segona posició del ranking, no van voler participar al concurs, com cada any des de que es puntuen els castells. 

  

Sunday, 19 December 2010

 Diada de Sant Fèlix 2010

Com cada any, el 30 d’agost, per la Festa Major de Vilafranca del Penedès, Sant Fèlix, les quatre colles més importants del món catellers, es troben per fer les millors castells possibles.  Aquesta actuació es celebra cada any, i sempre comença a les dotze del migdia.  
Les colles que hi participen són: Castellers de Vilafranca, Minyons de Terrassa, Colla Joves dels Xiquets de Valls i la Colla Vella dels Xiquets de Valls. I a més a més, per animar aquesta festa Major, també hi ha diferents balls i algunes actuacions dels Falcons de Vilafranca, aquest en lloc de fer castells, fan diverses construccions humanes acrobàtiques de dificultat variada.

Les quatre colles entren a Plaça amb un pilar de 4 caminat i comença l’actuació.
Aquest any passat, els catelles de Vilafranca, van oferir-nos  el 4d9 amb folre i pilar, tot i que a l’hora de descarregar-lo es van veure ambalgun problema, el Castell es va poder descarregar i en el momento en que el pilar es va quedar sol, va quedar demostrat el gran nivell d’aquesta colla.

A continuació va actuar la Colla Vella dels Xiquets de Vilafranca amb un 3d9 amb folre que just quan van començar a sonar les gralles, hi va haver un moviment al folre que va provocar que les mides canviessin, però tot i així el Castell va continuar tirant amunt fins que quan ja hi havia la canalla pujant, es va haver de desmontar perquè perillava l’estabilitat de l’estructura.

Arriba el torn de la Joves de Valls, que amb un 5d8, Castell que tenen molt per mà, el van carregar i descarregar amb molta facilitat.

El 2d9 amb folre i manilles dels Minyons de Terrassa, que era un Castell que ja havien descarregat per la seva festa Major, però va caure.

D’aquesta manera actuen,les diferents colles i hi ha tres rondes de castells.                 
A la segona ronda, Vilafranca va fer un 5d9 amb folre,  la Vella, un 4d8 amb el pilar, la Joves un 4d9 amb folre i Minyons un 4d9 amb folre molt ben equilibrat.

Finalment, a la tercera ronda: Vilafranca 2d9amb folre i manilles només carregat, la Vella 4d9 amb folre, en el qual han caigut, la Joves 3d9 amb folre només carregat i Minyons amb un 5d9 amb folre.
Per últim hi ha una ronda de pilars on cada colla exposa els millors, normalment es tracta de construccions de 6, 7 o 8.



Friday, 17 December 2010

Montem una pinya !

Primer de tot, cal tenir clar que, la pinya és l'estructura encarregada de sostenir el castell.

Cada persona de la colla té una posició assignada segons la seva aparença física, la seva alçada, pes i edat. En el moment d'arribar a plaça, cadascú coneix la seva posició en un determinat castell, ja que les estructures han estat molt treballades, durant la temporada als assajos.
 

Tal i com veiem a la fotografia, el primer en entrar a formar la pinya és el baix, sobre el qual s'alçarà tota el tronc. Les crosses són les encarregades de col·locar-se sota els seus braços i ajudar-lo a aguantar el pes, aquesta posició acostuma a ser ocupada per noies. El contrafort, tal i com veiem, és una persona que es col·loca darrere el baix, de cara a la seva esquena i que s'encarrega d'agafar la faixa de les crosses perquè aquestes i el baix  no es moguin de la seva posició.

De cara al baix, trobem a l'agulla, que és l'encarregada d'evitar que el segon es desplaci cap endavant, és a dir, que la primera persona que formarà el tronc, stigui en el lloc correcte durant tot el desenvolupament del castell.

Al voltant de tota aquesta estructura, trobem les primeres mans i les davanteres que ajudaran igual que l'agulla a que el castell no es mogui de la seva col·locació inicial, intentaran parar els tremolors que el tronc transmet cap a baix i d'aquesta manera alleugeriran la tasca del baix. Els laterals, per la seva banda subjectaran als segons de manera lateral, tant interior com exteriorment.
Com podem apreciar, quedarà formada una estructura en forma de creu, que seran les diagonals i els taps els que col·locant-se a l'espai que queda amb les mans amunt si l'alçada els ho permet, o amb les mans cap avall en cas contrari, elsque s'encarregaran de que no es moguin lateralment.

Tota la pinya ha de fer una força constant cap amunt per ajudar al tronc i donar-los seguretat.




Wednesday, 15 December 2010

Què són?

Fa al voltant de dos-cents anys que es fan castells a Catalunya, però no és la seva antiguitat allò que dóna valor a aquesta expressió cultural catalana, sinó que és la seva vigència com a manifestació viva que els dóna aquest atractiu.
Les colles estan formades per un col·lectiu format per persones de qualsevol condició social, ideologia, edat, gènere, característiques físiques o procedència, però que es mouen per un objectiu comú, entre la festa, el ball i l’esport. És això el que dóna a les colles castelleres unes característiques úniques dins de Catalunya.


Actualment, el tema dels castellers ha estat més tractat que en anys anteriors pel fet de que el 16 de novembre, van ser declarats per la UNESCO Patrimoni immaterial de la humanitat.
Aquesta decisió es va prendre a Nairobi on juntament amb els castells, també competien tres candidatures espanyoles més: el flamenc, els patis de Còrdova i el Cant de la Sibil·la mallorquí.

Hi ha 179 bens immaterials de la Humanitat, dels quals fins al moment n’hi ha quatre d’espanyols: la Patum de Berga, el misteri d’Elx, el tribunal de les aigües de valència, i el “silbo” de l’illa de la Gomera.


Com es fan?

Primer de tot hem de tenir clara una estructura de les persones que formaran el tronc, i que per tant, hauran d’assajar durant la temporada, amb molta concentració i equilibri.
Cal tenir en compte que és tant important la gent que forma el tronc, com tots aquells que formen la pinya, ja que és l’encarregada de sostenir tota l’estructura.
Cadascú té el seu lloc idoni en un castell.
Les persones del tronc a part de la tècnica, han de tenir molta confiança amb els seus companys, ja que es tracta d’un treball en equip.
Els nens que pugen al que anomenem pom de dalt, són la canalla. Les seves posicions són anomenades: dosos, aixecador i enxaneta.
Tots els castellers porten  una indumentària característica: porten una faixa per protegir l’esquena, un mocador que acostuma a anar al cap o als canells, pantalons blancs i la camisa del color específic de cada colla.


2d8 de Vilafranca